Címlap Hírek Marosvásárhelyi templomszentelés
Hírek röviden

A Forráspont Lelkigondozó Szolgálat 2017. március 1-jén megkezdte működését a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség irodáján, a Dugonics tér 12. szám alatt. Bejelentkezés: elektronikusan: forraspontszeged@gmail.com; telefonon a 20-3689412 számon, vagy személyesen a Forráspont Lelkigondozó Szolgálatnál. Facebook: https://www.facebook.com/forraspontszeged

Marosvásárhelyi templomszentelés PDF Nyomtatás E-mail

A Jó Isten és Imre atya jóvoltából egy kisebb csoport, delegáció vett részt Marosvásárhelyen az újonnan épített Szent Család templom felszentelésén.

Szegedről, az újszegedi plébániáról indultunk – Imre atya áldását követően – heted magammal (Dr. Benke Zsolt és felesége, Dr. Bóka Zsolt, Csáki Pál, Király József, Kissné Németh Piroska, Kotogán Olga) két személygépkocsival, hogy részt vegyünk a marosvásárhelyi plébánia nagy ünnepén – Szénégető István plébános úr meghívására – az új templom felszentelésén.

Nagy várakozással vágtunk neki a több mint 900 km-es útnak és Isten segítségével este 10 óra körül értünk szálláshelyünkre. Már az utcán várt bennünket Erika nővér, aki nagy-nagy szeretettel fogadott bennünket és kísért szálláshelyünkre. A meleg és szeretetteljes fogadtatás lenyűgözött bennünket.

Az egyházközség – melyet István atya vezet – 17 éves, a templom építése 5 évvel ezelőtt kezdődött. Eddig a miséket egy kis közeli kápolnában tartották.

Elkövetkezett a nagy nap, ahogy István atya fogalmazott: „Nagy örömünkre szolgál, hogy még mielőtt nagykorúakká váltunk, Isten és az emberek segítségével sikerült megépíteni templomunkat”. A templom a Szent Család nevet kapta.

A felszentelésen a híveken túl a marosvásárhelyi plébánia testvérplébániáinak küldöttségei is részt vettek és nem utolsó sorban Maros megye egyházi méltóságai és papsága is. A nagy várakozásra és érdeklődésre mi sem jellemzőbb, hogy a híveknek csak egy része jutott be a templomba, a többség a szentmisét a templom kertben felállított kivetítőn kísérte figyelemmel. A szentmisét Tamás József segédpüspök celebrálta. Szénégető István plébános úrral most találkoztam másodízben. Személyisége lenyűgöző.

A Szent Család templomról néhány szót. Ha röviden akarnám bemutatni, akkor úgy kell fogalmaznom, hogy az újszegedi Boldog Kalkuttai Teréz anya templom húga. Nem azért mert kisebb, hanem azért mert fiatalabb és mert formájában, építészeti megoldásokban nagyban hasonlít a mi „kis” templomunkhoz. A tervezővel is volt szerencsénk beszélgetni, és mint elmondta, a szegedi Teréz anya templomot ő nem látta. Testvérplébániák és nagyban hasonló két templom! Mi ez, ha nem csoda!

A felszentelést követően egy közös ebéden vettünk rész, majd átadtuk az újszegedi hívek által adományozott támogatást, valamint a plébánia által küldött könyveket és folyóiratokat. Ebéd után egy rövid városnézés következett, majd Erika nővér meghívására esti svédasztalos beszélgetésen vettünk részt, a testvérplébániák küldöttségeivel közösen. Egy nagyon jó hangulatú találkozó volt. Az Istenben való hit meglátszott az embereken. Itt sikerült István atyával egy kicsit hosszasabban is elbeszélgetni és kérni rajta keresztül Isten segítségét az élet nehézségeinek megoldásához, aki egyben kért bennünket, hogy tolmácsoljuk üdvözletét az újszegedi híveknek, az egyházközségnek.

Vasárnap 9 órakor a már felszentelt Szent Család templomban két nyelvű szentmisén vettünk részt, melyet István atya celebrált. Csodálatos és tanulságos, mindenki által megszívlelendő prédikációt tartott, melyet külön megköszöntem neki.

Az áldást követően az újszegedi plébániai küldöttség vezetője Király József tartott egy rövid tájékoztatót az egyházközség életéről, hitéleti tevékenységéről. Ezt követően a többi testvérplébánia küldöttsége számolt be hitéletéről és adta át István atyának híveik adományát, az atya pedig megajándékozott bennünket a felszentelt Szent Család templomot ábrázoló plakettel.

Vasárnap kora délután indultunk haza és a jó Isten segítségével, élményekkel és hittel gazdagabban az esti órákban szerencsésen hazaérkeztünk.

Dr. Benke Zsolt

Fotó: Bóka Zsolt

 
Ki olvas minket
Oldalainkat 8 vendég böngészi