Hírek röviden

Plébániai könyvtárunk kifejezetten vallási, hitéleti, egyházi könyvekre szakosodott, hogy az érdeklődőket segítse. Lehetőség van helyben olvasásra és kölcsönzésre egyaránt. A nyitva tartási idő kedd 16.00-17.30 között.

Egy kiállítás képei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Tóthné Vajtai Éva   
2009. június 17. szerda, 15:17

A Magyarok Nagyasszonya Idősek Klubja megtekintette Budapesten az Arturo Mari fotóit bemutató kiállítást, amely II. János Pál pápa életének fontos mozzanatait foglalja össze.

Arturo Mari több mint két évtizedig volt a pápa fotósa, aki Találkozunk a Paradicsomban című művében képekkel is gazdagon illusztrálja rajongásig szeretett mestere, barátja életének általa megismert szakaszát, pontosabban az EMBER-t, az egyetemes egyház pásztorát.
A kiállítás címe: Ime az ember. Egy pápa arcai. II. János Pál pápasága első beszédében ezt az idézetet választotta vezérmondatául: „Ne féljetek, tárjatok ki az Úr előtt minden ajtót!” Felhívás volt ez mindenféle fatalitás ellen, új reménysugarat adott hívőknek és nem hívőknek, akik nem kértek többé sem a fizikai, sem a lelki elnyomásból. Ezt a kivételes szerepvállalást illusztrálja az óriásra nagyított fotók özöne. A jól szerkesztett, gazdag képanyag lényegében időrendben halad, de nem hagyja figyelmen kívül a pápa személyiségének meghatározó jegyeit: a humort, a szociális érzékenységet, a gyerekek iránti gyöngédséget, a sport szeretetét, a bátorságot, a megértő elfogadást, a férfias határozottságot, kedélyt a betegség elfogadásában, a következetességet és szigort a munkában stb. Gazdag képanyag szemlélteti útját a Vatikánig és azt, hogy a gyengék védelmében kormányzó egyházfő nagy formátumú történelmi személyiség.
Láthattuk természetesen Ali Agca gyilkossági kísérletét, a lábadozó, mosolygó pápát, a merénylő meglátogatását a börtönben. Kontrasztnak tünt Krisztus helytartója, a felkent pápa anorákban a hegyek között, de hiszen azt vallotta, hogy „a természet egy könyv, amelyet olvasni kell, nem tönkretenni”.
Sok-sok fotó szemléltette a pápát mint a világ nagykövetét. Végül a megrendítő záró kép: ravatala előtt a Szent Péter-bazilikában több millió hívő tette tiszteletét.Kár, hogy június 2-án bezárt a kiállítás.

Tóthné Vajtai Éva
 
Ki olvas minket
Oldalainkat 10 vendég böngészi